Vegetabiliska oljor

Vegetabiliska oljor förekommer ofta i ekologisk hudvård. Gemensamt för samtliga vegetabiliska oljor är att de kommer från naturen med innehåll av ett flertal essentiella hudvänlig fettsyror och vitaminer. Vegetabiliska oljor  används både som bas och sidoingrediens i ekohudvård, men jag skulle också kunna rekommendera att köpa en enskild vegetabilisk olja och använda den som hudvård helt för sig själv så att säga. Exempelvis funkar den omhuldade, vegetabiliska oljan vid namn Jojobaolja alldeles utmärkt på egen hand som rengöringsprodukt. Jag använder den ofta för att ta bort smink och denna vegetabiliska olja utför det jobbet snabbt, effektivt och skonsamt. Ett plus är förstås att det också blir relativt billigt. (Ett tips om du själv skulle bli sugen på att använda Jojobaolja är att köpa den ekologisk kallpressad. Då vet du nämligen att du har att göra med bra kvalitet.)

Vegetabiliska oljor – tid och effektivtet skiljer

Andra vegetabiliska oljor som ofta förekommer i hudvård är kallpressad rapsolja, men framförallt olivolja. Båda dessa är relativt feta oljor och tas upp långsamt men med god apitit av huden. Just detta, alltså mängden av fett, är en faktor som skiljer de olika vegetabiliska oljorna åt. Vissa vegetabiliska oljor är följaktligen relativt feta. Egenskapen för sådana är att de tas upp långsamt av huden men har i sin tur en långverkande, återfuktande effekt. Emedan de mindre feta oljorna tas upp snabbt av huden, men effekten klingar också av lika snabbt. För att uppnå en balans mellan tid och effekt brukar det därför vara vanligt att man blandar olika typer av vegetabiliska oljor i ekologisk hudvård. Det är inte ovanligt att de förekommer tre eller fler oljor i en hudvårdsprodukt.

Förvara vegetabiliska oljor mörkt och svalt!

Om du nu har den goda smaken att inhandla vegetabiliska oljor för att testa dem som enskild hudvård finns det två viktiga saker att tänka på: förvara dem alltid mörkt och relativt kallt. Soljus och värme förstör nämligen de goda antioxidanterna i oljan och drar även ner värdet på vitaminerna. Idealet är alltså att förvara vegetabiliska oljor svalt (med fördel i kylskåpet) och i en mörk flaska. På så vis säkerställer du kvalitén i oljan och kan ha nytta av den länge, länge.

Lämna en kommentar