Eteriska oljor

Vad är eteriska oljor?

Eteriska oljor är uppbyggda av små doftfickor som tillverkas och försvaras i särskilda delar av växter; i löven, fröna, rötterna, blommorna eller kvistarna hos aromatiska växter. Eteriska oljor är späckade med läkande energi och är vad som ger växten dess doft, vad som attraherar de insikter som behövs för att växten ska pollinera, men hjälper också att skydda växten mot angrepp från bakterier, mögel och svampar.

Samtliga dessa egenskaper är något även vi människor kan utnyttja när vi brukar eteriska oljor. Och användningsområdet för eteriska oljor är minst sagt gigantiskt. Här är ett par egenskaper vi brukar tillskriva ämnet:

Varför används eteriska oljor i hudvård?

Det finns förstås inget entydigt svar på frågan, som i att det bara skulle finnas EN anledning. Eteriska oljor har massor av olika egenskaper och fungerar på olika sätt i olika hudvårdsprodukter. Exempelvis kan ett syfte vara att skydda och vitalisera huden, medan ett annat kan vara helt och hållet doftmässigt. Och det är detta som gör eteriska oljor till en sådant spännande ämne: möjligheterna till användning är enorma. Exempelvis sägs det att eterisk olja från cypress är supereffektivt för att ta bort celluiter, medan sandelträ, palmarosa och lavendel är en alldeles utmärkt kombination för att bekäma Akne. Själv har jag komponerat en hudlotion på tea-tree, citron och lavendelolja som blev en succé. Egentligen är det din egen kreativtet som sätter gränser.

Varför ska man använda eteriska oljor med försiktighet?

Har du lust att själv inhandla ett gäng eteriska oljor och testa, så är det ett par saker du bör veta. Först och främst: eteriska oljor av förvisso till 100% helt naturliga, men icke desto mindre är de starkt koncentrerade ämnen som ska behandlas med stor försiktighet. Du ska aldrig använda en eterisk olja för invärtes bruk, du ska försvara den på behörigt avstånd från barn, och du bör aldrig använda samma eteriska olja dag efter dag efter dag. Du ska heller inte använda koncentrerade eteriska oljor direkt på huden såvida detta inte har rekommenderats av läkare eller aromaterapeut.

Lämna en kommentar