Ämnen och icke-ämnen i Ekologisk hudvård

Ekologisk hudvård definieras ofta utifrån vad det inte innehåller. Du har säkert sett detta. Hur hudvårdsprodukterna marknadsförs med fraser som ”våra produkter är helt fria från...” eller ”den här ansiktskrämen innehåller inga…” och så vidare. Att det har blivit så ser jag inte som ett reklamtrick, utan som något helt naturligt. Jag menar, ekologisk och naturlig hudvård  uppstod initialt som en protest mot vårt gängse industrialiserade sätt att producera kemisk, syntetisk hudvård med billiga syfteslösa ingredienser. Nu kan man såklart hävda att hudvård ursprungligen, innan industrialismen, faktiskt var just ekologiskt framställd, sprungen från naturen. Vi har ju använt naturen som en källa till hudvård långt innan vi ens hade något begrepp om kemi eller industi.

För att vägleda dig tänkta jag framöver gestalta en liten guide över ämnen som ofta förekommer i ekologisk hudvård, samt ämnen som inte förekommer.

Ämnen som inte förekommer ekologisk hudvård

Parabener är en lysande stjärna i  den svarta skyn över ämnen som blivit mest omdebattarade i hudvård. Idag ska det sägas att det inte finns entydiga forskningsresultat som visar att Parabener är farligt. Exempelvis är Parabener forfarande godkända av EU som konsveringsmedel i hudvård. För detta är just vad Parabener är: ett konserveringsmedel. Och ett riktigt effektivt sådant. Förmodligen är det därför det blivit så populärt i hudvård. Det är billigt att framställa och gör sitt jobb med bravur. Men när det för några år sen dök upp i ett forskningsresultat där  bröstcancervävnader undersöktes, så blev det förstås ramaskri. Parabener beskylls också för att vara hormonstörande. Som helhet finns det flera olika typer av Parabener i hudvård och några av de vanligaste är:  buthylparaben, bensylparaben, ethylparaben, propylparaben, methylparaben.

Mineralolja är en enligt min mening ganska meningslös ingrediens i hudvård. Inte för att jag tror att den är speciellt farlig (belackare säger, med visst forskningsstöd, att den kan orsaka reumatism i ledgångar), utan för att den inte har några som helst positiva effekter för din hud. Tvärtom är minalolja dokumenterat tilltäppande, den lägger sig liksom en hinna över huden och hindrar den från att andas. De som är positiva till mineraolja försvarar substansen med att den ”skyddar” huden, men enligt min mening är det rent skitsnack: det skyddar ungefär lika mycket som om du bar en mask, vilket i längden skulle vara rena katastrofen för din hud eftersom det hindrar hudens celler från att andas. Mineraolja har liksom Parabener många namn och den kan hitta den under följande alias i innehållsförteckningen: Mineral Oil, Paraffin, Paraffinum Liquidum, Vaselin, Vit mineralolja, Medicinsk vitolja, Oleum petrolen, Oleum vaselini, Vaselin Oil, Paraffinum, E 905, Paraffin Oil och Liquid paraffin.

Parabener och Mineralolja är absolut mest förekommande över ämnen man inte använder, men det finns förstås massor av annat som undviks i ekologisk hudvård. Har följer en lista där som du kan klicka dig vidare till Wikipedia eller Shenet för fördjupning.

Ämnen som förekommer i ekologisk hudvård

Om vi istället fokuserar på ämnen som ofta förekommer i ekologisk hudvård, så finns det två baser som alltid återkommer: vegetabiliska oljor och eteriska oljor. Båda dessa baser rymmer en hel vetenskap av användningsområden, men jag har för enkelhetens skulle satt samman en grundläggande guide för dig som vill veta mer:

Lämna en kommentar